Guranse Tea Polska ogrody Guranse oferta hurtowa sklep detaliczny informacje kontaktowe Nepal - kraina Shangrila

Ogrody Guranse znajdują się na wysokości pomiędzy 3.300 a 7.300 stóp nad poziomem morza, co czyni je jednymi z najwyżej położonych plantacji uprawiających przedniej jakości herbaty. Aby można było wyhodować znakomitą herbatę charakteryzującą się powabnym smakiem muskatu i kwiatowym aromatem, krzewy muszą rosnąć oddychając czystym górskim powietrzem oraz mieć odpowiednią dawkę światła słonecznego, cienia i deszczu. Wszystkie te warunki są doskonale spełnione na pofalowanych wzgórzach wschodniego Nepalu, tuż poniżej Mount Everestu.

Guranse posiada organicznie czyste młode krzewy herbaciane, które przez lata odpowiednio dobierano i przygotowywano w specjalnych instytutach. Jedynie dwa listki i nierozwinięty pączek z czubka gałązki zrywane są wykwalifikowanymi dłońmi pracowników ogrodu, a następnie transportowane do nieopodal znajdującej się fabryki. Tutaj następuje proces obróbki liścia herbacianego pod szczegółową kontrolą jakości i czystości. Cały proces począwszy od zasadzenia krzewu aż do zapakowania gotowego produktu jest bio-organiczny. Nie używa się tutaj żadnych pestycydów ani modyfikacji genetycznych przy uprawie rośliny, a obróbka zwana ortodoksyjną zapewnia 100% czystość i najwyższą jakość . Wszystko to ma wpływ na nieskazitelny smak i aromat herbaty Guranse.

Proces produkcji i przygotowywania wyjątkowych herbat nepalskich możemy podzielić na 6 podstawowych etapów. Każdy z nich ma ogromne znaczenie na końcowy efekt, czyli na smak i aromat naparu.
Zbieranie: Wierzymy, że zbiór przeprowadzony w odpowiednim momencie jest jedną z najważniejszych operacji, które wpływają na ostateczną jakość naparu. Oczywiście zbieramy jedynie dwa najmłodsze listki i nierozwinięty pączek z każdej gałązki krzewu herbacianego.

Więdnięcie: Liście rozsypywane są w cienkich warstwach, a następnie poddawane są działaniu ciepłego powietrza przez około 12 godzin. Ten proces delikatnie wysusza liście i powoduje, że stają się one miękkie, tak więc podczas skręcania i rolowania nie będą się łamać i kruszyć.

Zwijanie: Liście zwijane są w celu rozbicia struktury komórek i uwolnienia enzymów i olejków znajdujących się wewnątrz. Następnie liście sortowane są pod względem wielkości i kształtu.

Fermentacja: Fermentacja inaczej zwana oksydacją jest operacją, dzięki której herbata staje się czarna, uzyskuje swój kolor naparu i co najważniejsze subtelność swojego smaku. Liście ponownie są rozkładane w cienkich warstwach i poddane działaniu powietrza o starannie monitorowanej temperaturze i wilgotności.

Suszenie: Jest to ostatni krok w procesie produkcji, gdzie fermentacja zostaje przerwana i herbata uzyskuje swoją ostateczną formę. Bardzo wiele zależy od odpowiedniego wyczucia momentu, w którym suszenie ma się rozpocząć. Jeżeli proces fermentacji będzie za krótki, herbata będzie miała posmak bagienny, jeżeli za długi to utraci się cenny aromat i smak.

Selekcja: Wysuszone liście są sortowane pod względem wielkości liścia i rozdzielane na różne klasy czarnej herbaty.

Majestatyczny Mount Everest, wyjątkowa flora i fauna, wspaniałe dziedzictwa światowe, miejsce narodzin Buddy niezaprzeczalnie przemawiają za tym, że natura była nadzwyczaj hojna dla Nepalu. Badania dowodzą, że obszar ten będący zaledwie jedną dziesiątą powierzchni ziemi jest domem dla 136 ekosystemów. Ogrody herbaciane Guranse obejmujące 250 hektarów ziemi usytuowane są na wschodnich zboczach Himalajów na wysokości sięgającej aż do 7300 stóp ponad poziom morza, co czyni je jednymi z najwyżej położonych plantacji drogocennych listków na świecie. Unikalny klimat współgrający z kryształowo czystym powietrzem, bryza znad Ewerestu i góry Makalu, niehamowane przez żadne zanieczyszczenia światło słoneczne i orzeźwiająca mgła wraz z życiodajnymi monsunowymi deszczami są darem od matki natury dla Nepalczyków uprawiających ortodoksyjnymi metodami krzewy herbaciane na organicznie czystej glebie Dachu świata. Ekologiczna czystość rejonu oraz upraw herbaty Guranse corocznie potwierdzana jest stosownymi certyfikatami organiczności wydawanymi przez australijską organizację NASAA. Specjaliści o ponad trzydziestoletnim stażu tea-testerów i plantatorów opiekujący się krzewami w ogrodach Guranse zwracają szczególną uwagę na jakość produkowanych herbat, tak, aby sprostały one wymaganiom odbiorców na całym świecie. Dbałość o szczegóły procesu produkcyjnego udowodniona jest znakiem ISO 9001 nadanym przez TUV Rheinland z Niemiec jako jedynej plantacji herbacianej w Nepalu. W 1999 roku podczas organizowanych w Chinach Międzynarodowych Targów Herbacianych, produkty z plantacji Guranse zostały odznaczone za swój nadzwyczajny smak, aromat i napar.


czy wiesz, że ogrody Guranse jako jedyne w Nepalu posiadają następujące certyfikaty?

Certyfikat poświadczający, że uprawy herbaty należą do czystych biologicznie, tzw. organicznych




Certyfikat jakości ISO:9001 gwarantujący najwyższą jakość produkcji


Certyfikat przynależności do prestiżowej amerykańskiej orgaizacji herbacianej




podziel się ze znajomymi pasją do Guranse



[Guranse Tea Polska] [Ogrody Guranse] [Oferta Hurtowa] [Sklep Detaliczny] [Informacje Kontaktowe] [Nepal-Kraina Shangrila]

SIKKIM - Aleje Niepodległości 88, 02-585 Warszawa PL; tel:+48 22 844-21-57
http://www.guranse.pl strona dedykowana herbacie wyśmienitej jakości prosto z dachu świata - Nepalu
Znak, nazwa firmy oraz treść niniejszej strony jest prawnie chroniona i nie może być w żaden sposób powielana bez pisemnej zgody właściciela.

odwiedź inne nasze strony:
http://www.herbata.com.pl herbaty on-line, sprzedaż najwyższych gatunkowo herbat z całego świata
http://www.herbaciarnia.com urokliwa herbaciarnia w centrum Warszawy, w której można skosztować oraz kupić importowane przez nas herbaty
http://www.herbata.biz.pl import i dystrybucja herbat, oferta hurtowa dla sklepów specalistycznych
http://www.hemp.com.pl oraz http://www.cannabis.com.pl herbaty ziołowe zawierające spożywczą konopia indyjska (hemp - cannabis)